Monday, November 07, 2005

leselyst

Vi har det så moro for tiden. 3 ganger i uken har vi besøk av byens 4.klassinger. To og en halv time. Med klatring i vindeltrapper, rundtur i magasinene, Thore Hansen og oss. Matpakker og til slutt: lånekort og låne bøker. Høres ikke så morsomt ut? Gjentagelser, på gjentagelser. Rastløse unger og dumme spørsmål. Nja, men så skjer det som pussig nok, overrasker oss og gleder oss; ungene kommer tilbake. Har med seg foreldrer, som kanskje aldri har vært på biblioteket før, og vil låne mere bøker, filmer, tegneserier og lydbøker. Kanskje leke seg på Internet også. De har oppdaget et nytt sted å være på og bruke. Spesielt har vi observert at mange fremmedkulturelle barn kommer tilbake med sine foreldre og låner. Fra før av har mange av disse vært her og brukt PC'ene våre, men å få lånekort og låne bøker har tydeligvis vært en barriere, som vi har laget mindre med dette opplegget.
Utlånet på Barneavdelingen steg med 14 % fra i fjor i september. Vi er med på å skape leselyst!
Og da er vi i rute. Dette er en prioritert oppgave innfor skoleverket. Det skjer mye og brukes masse prosjektmidler på dette med lesing og barn. Ikke minst via Den kulturelle skolesekken som er bakgrunn for samarbeidet her i Fredrikstad kommune. Bare noe så trivielt som busspenger blir kostbart for de enkelte skolene og begrenser aktiviteten til de av skolene som ligger litt utenfor sentrum.
Utdanningsdirektoratets stategimelding "Gi som for lesing" finnes her, og foreningen !Les, som er en paraplyorganisasjon og har fem hjemmesider, hvor du finner masse tips på prosjekter.
Rogaland fylkeskommune har laget sin egen strategiplan, som også inneholder en kartlegging av alle skolene i kommunen med prosjekter.
Trenger du en liten "snutt" om emnet vil jeg anbefale en film(DVD) "leselyst - barns tanker om lesing" som er utgitt av Buskerud fylkesbibliotek. Den er produsert til bruk i lesestimulering i skoler og bibliotek. Den kan lånes på biblioteket eller bestilles her