Friday, November 18, 2005

Rosa = forelsket?

I løpet av det siste året har det dukket opp så mange rosa bøker. Innholdet er deretter; om prinsesser og kjærlighet og sånt som jenter elsker. Og det lånes ut som bare det! Hvorfor skjer dette? Det mest opplagte og ganske irriterende for en gammel kvinnesakskvinne, som meg, er at likestillingen helt klart er på retur. Men det kan tenkes at det er en reaksjon og et behov for andre typer bøker enn de sorte, skumle og trolske. Som noen har påpekt har 90-tallet vært preget av ubehag. Filmer og bøker med skrekk og gru og ekle ting. Trenger vi rosa briller for å komme i balanse igjen?
Det aller verste er "Barnas første bok" rim, regler, sanger og eventyr / illustrert av Kari og Werner Grossmann, som har kommet i to utgaver; en rosa og en lyseblå. Dette må da være helt unødvendig spør du meg. Hvorfor denne trangen etter å markere kjønn for unger 0-3 år så ekstremt?
For ungdom finns det nødvendigvis masse bøker om gutter/jenter, forelskelse og det vanskelige pubertetstiden. Ungdomstida er en tid med masse følelser, hormoner og dramatikk, som egner seg godt til å fortelle gode historier om. Utvalget er stort og allsidig. Noe mere minneverdig enn andre bøker, men det er noe for alle fra hjerteserien "Tusen biter" til Per Nilssson's "Hjertets fryd".
En bok som har vært enormt populær siden den ble utgitt i 1991 er Unni Lindells "Annas barn". Den handler om en naiv og søt 14, snart 15 år-gammel jente, som blir forelsket og ender opp med å føde et barn. Barnefaren er 16 år og ikke så forelska og forsvinner ut i horisonten leiende på ei ny jente. Nå er boka kommet ut på nytt, men skrekk og gru: i rosa omslag og med ny tittel: Anna+Didrik=baby. Men dette er ingen romantisk bok, og Unni Lindell er dyktig og får fram hvor håpløst og tragisk dette egentlig er. Så dette rosa omslaget kunne forlaget ha spart seg for. Hvis de hadde valgt et mere nøytralt et kunne det kanskje ha vært mulig å fått gutter til å lese den boka også. For det burde de! 15 årige jenter bør ikke bli gravide. Boka anbefales kjøpt inn av alle ungdomsskoler.
Så har vi den alternative, gutteboka: "Autopilot" av Martin Nygaard. Som lissom skal være guttevarianten av jentenes rosa livsverden. Her er alt svart. Omslaget er svart, innholdet er svart. Gutter er bare opptatt av fyll og sex. Sant nok, men dette har andre beskrevet bedre enn dette her! Boka er dårlig og ble også "nullet" av Kulturfondet. Det blir spennende å se hvordan ungdommen kommer til å like dette.