Thursday, May 24, 2007

Dansk

Danmark er et dejlig land heter det. Tidlig på 80-tallet, når jeg også holdt på med barnelitteratur, måtte vi kjøpe inn masse bildebøker på dansk fordi de hadde et mye bedre og større utvalg enn oss. De hadde jo også en bibliotekverden som var som et Fata Morgana for oss underernærte nordboere. Nå har den situasjonen endret seg, det gis ut mange vakre, spennende og ikke minst nyskapende bildebøker av norske kunstnere. Det oversettes nå flere bøker fra Sverige enn Danmark, og jeg vet lite om hva som finnes på det danske markedet. Men for noen år siden snek det seg inn en bok i biblioteket, som ble umåtelig populær. Og det til tross at den ble gitt ut på nynorsk. "Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl. Et herlig eksempel på at: er det en bok god, så blir den lest selv uten mega-reklamedekning! Skammar-serien har kommet ut med 4 bind, og det er også oversatt 3 bøker i serien om Katriona. Bøkene passer best for ungdomsskolen.

I fjor dukket det opp noen tynne hefter i en serie som hette "Drageherren" av Josefine Ottesen. Til nå er det utgitt 11 hefter på norsk. Heftene er lettleste og også umåtelige populære. De har nå også blitt utgitt i en samlet innbundet bok, men artig nok så er ikke det så vellykket som de tynne heftene. Passer fra 10 år og oppover. Josefine Ottesen har til nå gitt ut over 30 barnebøker, og nylig er første bind i serien: "Historien om Mira" kommet på norsk. Med tittelen "Demonene hvisker". Denne serien passer best på ungdomstrinnet. Fantasy, med trolldom, ondskap og sånt, med en jente i hovedrollen. Jeg likte denne jenta og er spent på fortsettelsen, da første bok bare var en smak av hva som skal skje.

Utrolig nok så leste jeg også hele denne boken: "Djevelens læregutt" av Kenneth Bøgh Andersen. Den var godt skrevet og spennende, så dette er også en dansk bok jeg vil anbefale. Lekent og fabulerende rundt dette med helvete/himmelen, det gode mot det onde. Hovedpersonen er 12 år og passer for gode lesere i den alderen. For sånne som liker Harry Potter.

Labels: , ,