Tuesday, August 22, 2006

Fantasy-bøker

Jeg er frelst! Første gang jeg sto på slalom var jeg 42 år. Og hva sa jeg da? Dette var gøy, hvorfor har jeg ikke gjort dette før. Jeg har aldri lest Ringenes herre, aldri vært noen fantasy-lover. Men nå må jeg inrømme at jeg har det gøy igjen. Via en japansk tegnefilm fant jeg fram til forfatteren Diana Wynne Jones som har gitt ut en haug med fantasy-bøker for barn. Sjarmerende, morsomme og lettleste. Finnes bare på engelsk, men kan fint fungere for ungdom.
Hennes offisielle hjemmeside: http://www.leemac.freeserve.co.uk/howl.htm
Fansite: http://www.leemac.freeserve.co.uk/
Eller denne fansiden som er strukturert som "Det levende slottet": http://www.suberic.net/dwj/
Hennes bok "Det levende slottet" eller "Howl's mowing castle" er omsatt til tegnefilm og laget av den japanske tegneren Hayao Miyazaki, som også har laget filmen Chihiro og heksene.
Miyazaki's hjemmeside: http://www.nausicaa.net/miyazaki/howl/
Trailer og forskjellig: http://www.suberic.net/dwj/movie.html
Jeg er nå midt oppe i Otori-trilogien til Lian Hearn (egen artikkel kommer) og kanskje jeg må fortsette? Da må det vel bli Philip Pullmanns triologi Den mørke materien. Det blir ikke "Ringenes herre", fordi i Tolkiens verden finnes det bare få og ubetydelige kvinneskikkelser. Ikke godkjent! Filmene derimot har jeg sett flere ganger. De fikk jeg til jul. For de som ønsker å vite mer om fantasy-bøker vil jeg anbefale denne artikkelen av Marianne Selvik(kunstner, bibliotekar og ihuga fantasy leser), med en oversikt over fantasy-bøker det er verdt å lese: http://www.abm-utvikling.no/publisert/BOB/2005/Nettartikler/fantasy.html

Labels: